هر آنچه از سنگ لحد میخواهید بدانید در سنگ هرات بخوانید. شاید مرگ را به درستی باور نکنیم اما حقیقی ترین واقعیت زندگی ماست. روزی همگی از این دنیا خواهیم رفت و پاسخگوی اعمال نیک و بد خود خواهیم بود. لازم است میت را به طریقی که در دین یاد شده است دفن کنیم. درباره استفاده از سنگ لحد قبر و فلسفه آن در سنگ هرات بخوانید.
هر آنچه از سنگ لحد میخواهید بدانید
زمانی که میت را غسل داده و راهی قبرستان میکنند، روح میت از بالا نظارهگر تمامی وقایع است، درحالیکه نمیداند که از دنیا رفته است. وقتی خوب به جسد نگاه میکند، متوجه میشود که میخواهند او را دفن کنند، در این حالت سعی می کند اطرافیانش را متقاعد کند که زنده است، اما کسی صدای او را نمیشنود.
زمانی که میت را دفن میکنند، همچنان تصور میکند که از دنیا نرفته، تا اینکه تصمیم میگیرد از جای خود بلند شود و سمت خانه و خانواده اش رود. وقتی میخواهد بلند شود، سرش به سنگ لحد برخورد میکند و اینجاست که متوجه میشود، مرده است. البته این روایت بیشتر تمثیلی و استعاری است، نه اینکه جسم میت واقعاً به سنگ برخورد کند.
پس از آنکه میت به مرگش پی میبرد، یاد دنیا و اعمال اشتباهش میافتد. به این فکر میافتد که چگونه میخواهد جواب گناهانی که مرتکب شده است را بدهد. پس از خدا می خواهد که او را به دنیا بازگرداند، شاید بتواند کارهای اشتباهش را جبران کند.
در اینجا ندا میرسد “اگر با قاطعیت می گفتی که جبران میکنی، تو را به دنیا باز می گرداندیم”. طبق این گفته خداوند تنها راه بازگشت مردگان به دنیا درخواست قاطع از خداوند برای جبران است.خداوند می فرماید که اگر انسانها را به دنیا برمی گرداندیم دوباره همان کارهای پیش را انجام میدادند، بنابراین بازگشتی در کار نخواهد بود.
سنگ لحد چیست؟
سنگ لَحَد شکافی مستطیلشکل که در انتهای قبر در سمت قبله کَنده میشود و مسلمانان مردگان خود را در آن دفن میکنند. فلسفه بستن لحد، نرسیدن خاک به جسد گفته شد است.فقیهان مسلمان، بستن لحد را مستحب دانسته و فقیهان شیعه به محکم کردن آن با گل و خواندن دعایی خاص هنگام چیدن سنگ لحد سفارش کردهاند. به فتوای فقیهان شیعه، اگر زمین سست باشد، بهتر است به جای لحد، از شَقّ (شکافی مستطیلشکل در عمق قبر که مرده را در آن میگذارند و سقف آن را میپوشانند) استفاده شود.

هر آنچه از سنگ لحد میخواهید بدانید
سنگ لحد چون به لحد چیده شد
سخت ترین وقت بشر میرسد!
وانگه از ان روزنه هاى لحد
نور على(ع) شاه نجف میرسد
کلمه گبر ، گبری برای شما آشناست؟
کلمه وجمله هایی که سالیان سال دربین ذهن مردم ریشه دوانیده وگفته شده کلمه گبر یا گبری میباشد.
خیلی از مردم عقیده دارند که قبرستان گبریان متعلق به بی دینان وشیطان پرستها ویا کافران است. ولی اصل این موضوع وباور اشتباه میباشد.
گبر در کلمه یعنی غیر مسلمان یعنی فرد یا افرادی که از اسلام تبعیت نمیکنند.
البته به کسانی که غیر مسلمان هستند بی دین و کافر گفته نمیشود؛ زیرا گبریان نیز زرتشتی بودند و به اهورامزدا خدای یگانه اعتقاد داشتند.
سنگ لحد در قبر گبریان
همچنین هر آنچه از سنگ لحد میخواهید بدانید در سنگ هرات بخوانید.
در ایران باستان مردم و بازماندگان اشخاص متوفی به خاطر اعتقادات آیینی ومذهبی که داشتند؛ همراه با متوفی بستگی به وسع و توان مالی فرد، تعدادی سنگ ویا جواهرات ساخته شده از سنگ ومهره، همراه با اشیاءیی دیگر درکنار متوفی ویا جایی درکنار قبر دفن می کردند.
این سنگ ها در درون تابوت ،خودقبر، در درداخل دهان ، وحتی کف دستان ،یا به گردن ودست متوفی آویز میردند.
زیرا اعتقاد فلسفی وآیینی بخاطر وجود انرژی این سنگها داشتند.
امروزه افرادی سودجو هم پیدا میشه که همه این قبر ها را شناسایی و اقدام به حفاری کامل میکنند!! وحتی دیده شده کوزه ، یا سفالهایی بانقوش ونیز لوح نوشته ویا کتیبه هایی درون برخی قبرها بوده که موقع حفاری شکسته ونابود شده است.
هموطنان این موضوع را باید بدانید که تمام ویا همه این سنگ ها جزء دسته جواهرات ویا عتیقه جات مهم محسوب نمیشوند. وهمیشه دارای ارزش و بهایی گذافی نیست.

هر آنچه از سنگ لحد میخواهید بدانید – سنگ لحد در قبر گبریان
خاکسپاری و قبرها در پیش از اسلام در ایران باستان
در زمان پیش از اسلام قبر زن ها، بصورت گرد و مقداری مدور درست میشد،؛ و نیز قبر مردها به صورت مستطیل ساخته میشد؛ از نظر وسعت نیز بستگی به مکان قبر داشت و قبر کودکان و برخی نوجوانها به صورت مثلث درابعاد بزرگ ساخته میشد. در زمان ساسانیان زرتشتیان جنازه متوفی را در کوه قرار میدادند تا طعمه لاشخوران و کرکسان شود؛! و بعدا استخوانشان را در مکانی که استودان نام داشت بخاک میسپردند. چون اعتقاد داشتند زمین وخاک پاک است ونباید اول باجسم انسان آلوده شود. در دوران اشکانیان نیز قبرهای خمره ایی و خاک کردن متوفی بصورت نشسته مرسوم بود. طوری که متوفی را در خمره ایی بزرگ میگذاشتند وبعدا خمره را بخاک میسپردند.
درتمام قبرهای گبری حداقل یک کاسه آب و یک کاسه غذا بازماندگان میگذاشتند؛ این امر آیین واعتقادشان بود که کسی که فوت میکند، ودر قبر بخاک سپرده میشود ازگشنگی و تشنگی روحش زجر نکشد.
در بسیاری از قبرهای گبری لوازم مورد نیاز طبق اعتقاد آیینی که داشتند،گذاشته میشده است که این امر نیز بستگی به ثروتمندی یا بی بضاعت بودن افراد متوفی بوده است. اشخاص ثروتمند با سنگ های قیمتی، همچون الماس، یاقوت، یشم، زمرد و … و زیورآلات طلا ونقره و اشیائی و مجسمه هایی گرانبها باخود داشتند. ولی اشخاص بی بضاعت اموال کمتری باخود به همراه داشتند؛ مثلا اموالی چون سنگ های معمولی ویا نیمه قیمتی مثل عقیق و فلزات معمولی، مثل مفرغ، برنز و یا آهن.
هنگامی که این سنگها از درون قبرها بیرون میآید؛ اکثر افراد خیال میکنند که این سنگها همان جواهرات و سنگهای قیمتی گزاف هستند.
در مورد انواع سنگ ها و کانی هایی که از قدیم یافت می شده است بدانید برخی از این کانی ها به شکل طبیعی خود یک شکل هندسی منظمی دارند که اکثر کریستال هایی مانند یاقوت زمرد، آمیتیس، ایدیومورف، توپاز و … از این قبیل هستند. وبرخی هم عقیق یمانی، یشم، در و سنگهای دیگر میباشد. درباستان برخی شیشه های باستانی نیز از نظر رنگ وشکل شبیه این سنگ ها هم وجود داشته است.

هر آنچه از سنگ لحد میخواهید بدانید
از دیگر منابع نیز بیشتر بدانید:
https://my.clevelandclinic.org
https://blogs.scientificamerican.com/
همچنین در سنگ هرات با موضوع “6 نوع نمازی که میتوانیم بخوانیم” بیشتر بخوانید.
1 دیدگاه در “هر آنچه از سنگ لحد میخواهید بدانید”