اطلاعات عمومی, دینی و مذهبی

با 5 مورد از آداب و احکام قبر آشنا شوید

با 5 مورد از آداب و احکام قبر آشنا شوید

با 5 مورد از آداب و احکام قبر آشنا شوید

آشنایی با آداب و احکام قبر

قبل از مردن و رفتن به داخل قبر که خانه ی برزخی ماست، احکام و آدابی دارد که هر انسانی باید خود را برای آماده کند‌‌. چرا که هر کسی میخواهد وارد خانه ی جدیدی شود از همه جهت خود را برای آن آماده میکند و به تهیه لوزام آن می پردازد. در این مطلب از سایت سنگ هرات به تشریح کامل آداب و احکام قبر می پردازیم. لوازمی که باید برای ورود به خانه ابدی و همیشگی آماده کرد، عبارت است از:

۱- آماده کردن کفن

وقتی انسان کفن خویش را مهیا نمود شایسته است قبری را که در آن دفن میشود نیز آماده نماید و این کار از امور مهم است‌. زیرا مشاهده میشود کسانی که عهده دار تشییع میت هستند یا غمزده و مشغول به حزن و اندوه هستند و یا اجیر و مزد بگیرند که تظاهر و تکلف نموده و به جای احتیاط در تجهیز و اصلاح امور میت، سرگرم توجه مردم به خود میشوند. و نیز گروهی از افراد معتبر این عمل را انجام داده اند. و در روایت نیز وارد شده است، و ابا جعفر محمد بن سعيد عثمان بن سعید عمری در حال حیات خویش قبر خود را درست نمود.

با 5 مورد از آداب و احکام قبر آشنا شوید

با 5 مورد از آداب و احکام قبر آشنا شوید

۲- آماده کردن قبر

سزاوار است که قبر به اندازه تمام قد انسان و یا تا استخوان میان شانه و گلو باشد و نیز در کناره سمت قبله قبر «لحد» و جایی به اندازه ای که بتوان در آن نشست درست کنند. زیرا قبر منزل خلوت و تنهایی است و به مقدار عمل به اوامر خداوند جل جلاله که موجب قرب و نزدیکی به خشنودی های الهی میشود، وسعت پیدا می کند.

من نیز به جوار حرم مطهر جد و مولایم علی بن ابي طالب باليد شرفیاب شدم و جایی را در آن مکان شریف برگزیدم، و به کسی دستور دادم که قبری برایم بکند و مقصودم از این کار آن بود که به عنوان مهمان و پناهنده بر آن بزرگوار وارد شده، و از او درخواست و آرزو نموده، و به تمام آنچه که خلایق بدان توسل می نمایند، توسل بجویم. و آن را در زیر پاهای پدر و مادرم رضوان الله جلّ جلاله عليهما قرار دادم.

زیرا خداوند جل جلاله امر فرموده که نسبت به آن دو تواضع و فروتنی داشته باشم، و سفارش فرموده که به ایشان نیکی و احسان نمایم. لذا خواستم تا زمانی که در قبر هستم سرم در زیر پاهای آن دو باشد. گفته نشود که مگر کسی از عارفان پیش از مرگ، قبر خویش را آماده نموده است؟ زیرا این مطلب در بسیاری از روایات آمده است.

آماده کردن قبر

آماده کردن قبر

با 5 مورد از آداب و احکام قبر آشنا شوید

در روایت آمده که ابو الحسن علی بن احمد دلال قمی می گوید: تا وارد شدم بر ابی جعفر محمد بن عثمان وکیل مولایمان حضرت مهدى الله بر او سلام کنم دیدم که در پیش روی او چوب ساجه و پارچه کفنی قرار دارد که آیه هایی از قرآن و نامهای ائمه علیه را بر کناره های آن می نویسد. پرسیدم ای سرور من این چوب چیست؟ فرمود: این برای قبر من است و مرا در قبر بر روی آن می گذارند یا فرمود مرا به آن تکیه میدهند. و من اینک نوشتن آن را به پایان بردم نیز هر روز به داخل قبر میروم و بخشهایی از قرآن را در آنجا قرائت میکنم و بیرون می آیم.

کسی که این سخن را از ابو الحسن علی بن احمد دلال قمّى نقل نموده می گوید: به گمانم وی :گفت وکیل حضرت الله دست مرا گرفت و آن قبر را به من نشان داد و گفت هنگامی که فلان روز از فلان ماه از فلان سال فرا رسید، من به سوی خداوند متعال رحلت میکنم، و در آنجا دفن می شوم. و این چوب در آنجا خواهد بود.» وقتی از نزد وی بیرون آمدم مطلبی را که ذکر فرموده بود ثبت نمودم، و همواره چشم به راه آن ،بودم چیزی نگذشت تا اینکه ابو جعفر بیمار شد و درست در همان روز و ماه و سالی که ذکر نموده بود رحلت کرد و در همان جا به خاک سپرده شد.

در جزء چهارم کتاب «استیعاب آمده که سفیان بن حرث بن عبد المطلب، برادر رضاعی رسول خدا، سه روز پیش از مرگش قبر خویش را کند. نیز در جزء هفتم کتاب «طبقات» آمده که ابوسفیان بن حرث بن عبدالمطلب در حال حیات خویش قبری برای خود کند.

آداب و احکام قبر

آداب و احکام قبر

۳ـ انگشتر عقیق

مرحوم سید بن طاوس مینویسد همچنین جدم ورام بن ابی فراس – قدس الله روحه هم او که به عمل او اقتدا میشود وصیت نموده بود که بعد از وفاتش نگین انگشتر عقیقی را که نامهای ائمه – صلوات الله علیهم بر آن حک شده باشد، در دهانش بگذارند. لذا من نیز بر روی نگین عقیقی نگاشتم: الله ربّی، و محمد نبيى و على إمامی» و پس از نوشتن نام ائمه علا تا آخر، نوشتم: «أئمتى و وسیلتی و وصیت نمودم که آن را بعد از مرگ در دهانم بگذارند تا هنگام سؤال قبر، پاسخ دو فرشته ای گردد که در قبر از انسان سؤال میکنند ان شاء الله.

همچنین زمخشری در کتاب ربیع الابرار» در باب «اللباس و الحلی» از بعضی نقل کرده که کلمه شهادت «أشهد أن لا إله إلا الله را بر نگینی نوشته و وصیت کرده بود که بعد از مرگ در دهانش بگذارند.

منبع: کتاب عالم قبر راز بزرگ، جابر رضوانی، نشر تهران، کتابسرای عادل، ۱۳۹۲.

3 دیدگاه در “با 5 مورد از آداب و احکام قبر آشنا شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *